Sebab-sebab Terkena Sihir

Pertanyaan:

Apakah sebab-sebab terkena sihir, ‘ain dan al-Mass (gangguan syaitan)?

 Jawaban:

Ketahuilah bahwa pengamalan sihir itu diharamkan dan kafir kepada Allah سبحانه و تعالى. Kerana tukang sihir meminta bantuan kepada syaitan dan mendekatkan diri kepada jin sehingga mereka membantu untuk menimpakan sihir. Di antaranya memisahkan dan menghubungkan (suami dengan isterinya atau selainnya).

Tukang sihir apabila ingin menimpakan bahaya kepada seseorang, baik laki-laki maupun perempuan, maka ia memanggil syaitan-syaitannya atau jin-jin yang mentaatinya lalu menyembelihkan sesuatu untuk mereka atau khadam mereka dan meminta kepada mereka supaya mengganggu si fulan atau fulanah, lalu terwujudlah gangguan itu, dengan seizin Allah.

Untuk menyembuhkan hal itu atau membentengi diri darinya, ialah dengan berdzikir kepada Allah, beribadah kepadaNya, mentaatiNya, menjauhi kemaksiatan dan ahli kemaksiatan, memperbanyak membaca al-Qur’an dan merenungkannya, serta membaca wirid-wirid, doa-doa dan dzikir. Bersama itulah Allah akan memelihara hambaNya dari tertimpa al-Mass (gangguan syaitan) dan sihir.

Adapun ‘ain, kadang sebahagian orang diketahui mempunyai kedengkian kepada orang lain. Ketika ia melihat dari mereka sesuatu yang membuatnya dengki, maka ia menghadapkan hatinya kepada mereka dan mencoba berbicara dengan ucapan permusuhan, lalu ia mengarahkan pandangannya kepada siapa yang dipandangnya dengan panah beracun yang mempengaruhi orang yang dipandangnya tersebut dengan seizin Allah.

Cara mengatasi hal itu ialah dengan berusaha menjauhi mereka yang dikenal dengan kedengkiannya, tidak menampakkan perhiasan di hadapan mereka, menasihati mereka supaya tidak membahayakan orang lain dengan tanpa hak, meminta mereka supaya berbuat baik kepada setiap muslim dan mengucapkan “ma sya Allah laa haula wa laa quwwata illa billah“, dan sejenisnya.

Rujukan :

Fatwa Syaikh Abdullah bin Jibrin yang ditandatanganinya. Disalin dari buku Fatwa-Fatwa Terkini Jilid 3, penerbit Darul Haq.

Artikel : www.hisbah.net

Ikuti update artikel di Fans Page Hisbah.net
Twitter @Hisbahnet,

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *